I w końcu nadeszła. Jesień. Czasem złota i słoneczna, czasem deszczowa i za mgłą. Marzną stopy, puszą się włosy, a senność nie mija. Poranki spowił mrok, a miękki i ciepły koc stał się najlepszym przyjacielem, którego chętnie zabieralibyśmy ze sobą wszędzie – zwłaszcza do pracy. Jak ją oswoić i sprawić żeby była jak najprzyjemniejsza? Są na to sposoby. Choćby kulinarne :-) Możemy dogodzić podniebieniu rozgrzewając się ciepłym ziołowo-korzennym naparem podjadając dyniowo-daktylowe słodkości. A potem książka lub Netflix i odpoczywamy.
Aromatycznie i naturalnie – taką jesień lubimy :)
Ciasto, ciasteczka i napar
Poniżej odkrywamy dla was trzy sekrety – prezentujemy *przepisy na trzy przepyszne frykasy, które umilą wam jesienne popołudnia. Wszystkie wegańskie i wszystkie do skosztowania w for.rest ;)
Jaglany sernik daktylowy
Składniki na formę 26 cm.
Spód: 2 szklanki migdałów, ok. 14 sztuk daktyli, 3 łyżki tahini, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju kokosowego
Masa: 250g suchej kaszy jaglanej, 50ml syropu z agawy, sok z jednej cytryny, 1 szklanka orzechów nerkowca moczonych przez noc, ziarenka z 1 laski wanilii
Góra: 1,5 szklanki daktyli, 3 łyżki masła orzechowego
Dodatki: orzeszki, gałązki rozmarynu
Efekt końcowy prezentowany na początku, na zachętę. Pycha!
1. Spód – Daktyle namocz we wrzątku przez 5 min., a migdały zmiel na grube wióry. Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini i ewentualnie wody, aby masa się skleiła. Na wyłożoną folią spożywczą blachę wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
2. Masa – Kaszę jaglaną przepłucz, następnie zalej około 4 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 min,, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei, będzie bulgotać i pryskać (pod koniec można przykryć pokrywką). Do namoczonych nerkowców dodaj 2 łyżki kaszy jaglanej i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę wlewając syrop z agawy (stopniowo) oraz sok z cytryny. Masę wylej na schłodzony wcześniej spód, przykryj folią aluminiową – by nie wyschła – i odstaw do ostygnięcia na noc do lodówki.
3. Góra – Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 min. Następnie przełóż do naczynia blendera bądź malaksera i zmiksuj na gładką masę razem z masłem orzechowym. Możesz ewentualnie dodać wody pozostałej po moczeniu daktyli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji – najlepiej gdy się lekko klei. Masę karmelową rozsmaruj na masie „serowej”, posyp orzeszkami i udekoruj gałązkami rozmarynu.
I gotowe!
Najlepiej smakuje w towarzystwie pysznej kawy! Talerzyk zwierzak do kupienia w naszym sklepie online :)
Dyniowe ciasteczka z czekoladą
150g puree z dyni
100g masła
100g gorzkiej czekolady
jajko
150g cukru trzcinowego
350g mąki pszennej
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżka skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W każdym z nas drzemie Ciasteczkowy Potwór…
Masło ucieramy z puree z dyni i cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i przyprawę do piernika. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kulki, które ostrożnie spłaszczamy i umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasta pieczemy 10 min. w 200 stopniach. Następnie delikatnie przyciskamy je łyżką i przenosimy na kratkę do pieczenia. Przechowujemy w puszce lub słoiku. Takie to proste :)
Napar rozmarynowy
Porcja na kubek 500 ml – najlepiej z leśnym zwierzakiem! Od listopada napijesz się go w naszej for.restowej sklepo-kawiarni :)
Zagotuj wodę, w tym czasie do kubka włóż gałązkę rozmarynu, ziarenko kardamonu, kilka ziarenek kolendry, 1 gwiazdkę anyżu, plasterek pomarańczy, plasterek imbiru ze skórką. Zalej kubek wrzątkiem, poczekaj ok. 3 min. Na sam koniec dodaj do naparu miodu (opcjonalnie możesz dodać syropu daktylowego lub syropu z agawy).
Krok po kroku, a potem najprzyjemniejsze – rozgrzewająca degustacja :)
Przygotowywanie jedzenia może być naprawdę czystą przyjemnością, a tym bardziej jeśli jest ono zdrowe, pełne naturalnych składników i walorów smakowych klasy premium. Cieszcie się tą jesienią, to magiczna pora roku. Smacznego!
*Wszystkie jesienne przepisy przygotowała dla was Joanna Wątroba.
AP